به نقل از صدای روسیه ، "مانوئل اوکسنرایتر" روزنامهنگار و کارشناس مسائل سیاسی از برلین، در گفتگو با شبکه خبری صدای روسیه، به بعد دیگری از رسوایی اخیر دولت واشنگتن در سرقت اطلاعات خصوصی مردم پرداخته و از همکاری دولت برلین با واشنگتن پرده برداشته است.
این روزنامهنگار، در پاسخ به این سوال که آلمان تا چه اندازه با "آژانس امنیت ملی" آمریکا همکاری کرده است گفت:این حقیقتی است که ما میدانیم مقامات آلمانی، سیاستمداران جریان اصلی آلمان، دولت آلمان، همگی به شدت با سرویس اطلاعات آمریکا همکاری کردهاند. البته برای من کمی استفاده از واژه "همکاری" در این مورد غریب و بیگانه است، زیرا وقتی ما به آنچه که در حال وقوع است دقیق نگاه میکنیم و میبینیم که آنها در اصل از شهروندان آلمانی جاسوسی میکنند، مجبوریم که بگوییم رفتار دولت آلمان در این مقوله در قبال دولت آمریکا، مانند رفتار یک رژیم دست نشانده آمریکا است.
هیچ استقلالی به چشم نمیخورد، هیچ حق حاکمیتی وجود ندارد، حریم خصوصی وجود ندارد و حق دفاع از حریم خصوصی شهروندان آلمانی به چشم نمیخورد، بنابراین، شهروندان آلمانی به هیچ وجه تحت حفاظت دولت خود نیستند. دولت آلمان اطلاعات خصوصی شهروندان آلمانی را به آمریکا میفروشد و این یک رسوایی بزرگ است.
اوکسنرایتر، در مورد علت خشم و عصبانیت سیاستمداران ارشد در خصوص برملا شدن این رسوایی، در حالی که آنها مدعی هستند از چیزی مطلع نبودهاند، نیز گفت: من معتقدم آنها از این جهت خشمگین شدهاند که این مسئله علنی شد.
اکنون همه حقایق آشکار شده و شهروندان میتوانند مشاهده کنند که چه اتفاقی در جریان بوده است زیرا اکنون من هیچ یک از گفتههای سیاستمداران دولتی را باور نمیکنم. به سیاستمداران حزب اپوزیسیون هم علاقهای ندارم. ما باید بدانیم که دولت قبل از دولت مرکل، توسط حزب اپوزیسیون GPD تشکیل شد و آنها هم مانند دولت فعلی با دولت آمریکا همکاری میکرد و وقتی به گفتههای سیاستمداران جریان اصلی آلمان گوش میدهیم توجیهات بسیاری برای این همکاری به گوشمان میرسد. آنها میگویند این کار همکاری و شراکت و رفاقت است و برای امنیت ما (آلمانیها) است که البته اینطور نیست. این یک جاسوسی محض است ، در گذشته در دهه 90 ما پروژه ECHELON (شبکه جمعآوری و تحلیل سیگنالهای اطلاعاتی) را داشتیم. آن هم پروژه جاسوسی آمریکا بخصوص از آلمان بود، و آن پروژه برای جاسوسی اقتصادی بود. شرکتهای آلمانی تحت نظارت و دید سرویس مخفی آمریکا قرار داشت. بنابراین آنچه که ما میبینیم این است که آلمان کم و بیش مانند دولتی کاملا تحت کنترل آمریکا و بدون هیچ گونه استقلالی، رفتار میکند و در واقع رسوایی این نیست که آمریکا از آلمانیها جاسوسی میکند، رسوایی واقعی این است که سیاستمداران آلمانی در مقابل آن کاری نمیکنند. سیاستمداران آلمانی باید پایگاههای نظامی آمریکا در آلمان را برچینند. اوکسنرایتر در مورد چگونگی واکنش سیاستمداران به این اقدام جاسوسی آمریکا و این که آیا این اقدام بین آمریکا و متحدانش تنش به وجود خواهد آورد یا نه، گفت: ما در آلمان در ماه سپتامبر انتخابات را در پیش داریم و من فکر میکنم رسوایی جاسوسی واقعا مبارزات انتخاباتی تمام احزاب اصلی را دچار مشکل میکند زیرا همه آنها در این رسوایی دخیل هستند. بنابراین کاری که آنها اکنون انجام میدهند این است که سعی میکنند اینطور القا کنند که از یک طرف از این به اصطلاح " همکاری" اطلاع داشتهاند ولی از این که تا این حد پیش رفته کاملا غافلگیر شدهاند و البته من هیچ یک از این گفتهها را باور نمیکنم زیرا ما تجربه گذشته را داریم که آمریکا چگونه با به اصطلاح متحدان و شرکای خود رفتار میکند و اگر سیاستمداران واقعا ناراحت و غافلگیر شده اند، پس باید ما شاهد پیامدهای آن باشیم . این تحلیل گر سیاسی در مورد این که آیا این جاسوسیها نشانه ان است که آمریکا به متحدان خود اعتماد ندارد گفت من فکر میکنم این اقدام جاسوسی مسائل فراوانی را در مورد نوع نگرش دولت آمریکا به متحدانش نشان میدهد، زیرا ما در مورد شراکت صحبت نمیکنیم، بحث ما در مورد سیاستهای سلطه طلبانه است. آنها میخواهند به این شراکت، کنترل داشته باشند.
شراکت وقتی است که دو کشور با یکدیگر توافقی بکنند. اما چیزی که ما اینجا میبینیم این است که آمریکا کنترل آن کشورها را بر عهده بگیرد، فکر نمیکنم برای اتحادیه اروپا این کار بی اعتمادی را به دنبال داشته باشد، چون آنها به این موضوع عادت دارند و فکر نمیکنم واقعا ناراحت شده باشند، چون از آن باخبرند. اما سوال اصلی این است که مردم تا چه مدت این مشکلات را تحمل خواهند کرد.
اوکسنرایتر در مورد این سوال که آیا فکر نمیکنید اگر ما بیش از این به مطالب اسنودن توجه کنیم به خود او توجه میکنیم و با این کار آنچه را که اتحادیه اروپا سعی در پوشاندن این مطالب دارد، از دست می دهیم، گفت: شاید دانستن این که اسنودن چه اطلاعاتی دارد، جالب باشد و من مطمئنم که اطلاعاتی که ما تا به امروز به دست آوردهایم صد در صد آنچه که او میداند نیست. اکنون اسنودن در مسکو است و من فکر میکنم درآینده نزدیک از این که شدت این جاسوسی چقدر زیاد بوده، شگفت زده خواهیم شد.