راهپیمایی برای تحت فشار قرار دادن دولت نواز شریف

دیوان عالی پاکستان طی یک دستور العمل موقت از ارگان های دولتی و نیروهای امنیتی خواست که هیچ اقدام غیر قانونی انجام ندهند. همه باید در چارچوب قانون اساسی عمل کنند.

این دستور العمل در پی درخواست کامران مرتضی رئیس اتحادیه قضات و حقوقدانان دیوان عالی پاکستان صادر شد. نامبرده در درخواست خود موضع اتخاذ کرده است که در وضعیت فعلی کشور حقوق مردم خدشه
دار می شود. اگر در اسلام آباد تحصن شد، در آن صورت امور کشور تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و وضعیت سوم نوامبر 2007 تکرار نشود که پرویز مشرف قانون اساسی را به حالت تعلیق در آورده بود. این در حالیست که راهپیمایی نهضت انصاف به رهبری عمران خان تحت عنوان راهپیمایی آزادی و راهپیمایی عوامی تحریک به رهبری طاهر القادری تحت عنوان راهپیمایی انقلاب که دیروز به طور جداگانه از لاهور حرکت کرده بودند، بسوی اسلام آباد در حال حرکت هستند و ممکن است راهپیمایی عمران خان امروز انجام شود، ولی راهپیمایی طاهر القادری به طول بیانجامد.عمران خان دیروز هنگام حرکت از لاهور از مردم خواست برای آینده فرزندان خود از خانه ها بیرون بیایند تا نواز شریف مجبور به استعفا شود.
طاهر القادری نیز ضمن اعلام برنامه ده ماده ای خود گفت، تا زمانی که خواسته های او تحقق نیابد باز نخواهد گشت و انقلاب باید در کشورش بوجود بیاید.از سوی دیگر حکومت مرکزی نیز که نخست با ایجاد موانع بر سر راه شرکت کنندگان در راهپیمائی در ورودی های اسلام آباد اجازه نمی داد وارد اسلام اباد شوند، ولی در نهایت صبح روز پنجشنبه حکومت با برداشتن موانع از سر راه آنها، اجازه ورود به راهپیمائی کننده به اسلام آباد را داد.برخی احزاب سیاسی و مذهبی توانستند نواز شریف را قانع کنند که اجازه ورود به اسلام آباد را به معترضان بدهند، ولی حقیقت امر این است که نواز شریف بعد از ملاقات با ژنرال راحیل شریف فرمانده ارتش پاکستان این انعطاف را نشان داد.چودری نثار علی خان وزیر کشور پاکستان نیز در عکس العمل به اظهارات عمران خان گفت، استعفای نواز شریف یک خیال است.وی افزود، اجازه ورود به معترضان به اسلام آباد داده شده است ولی به این معنی نیست که آنان وارد منطقه قرمز اسلام آباد شوند باید در محل مقرر مستقر شوند و به طور مسالمت آمیز برنامه های اعتراض خود را به سرانجام برسانند. اگر وضعیت امنیتی منطقه خدشه دار شود، در آن صورت قانون به حرکت در خواهد امد. در مورد بحران سیاسی پاکستان که دیروز در روز استقلال پاکستان مورد عمل قرار گرفته است و به معترضان اجازه ورود به اسلام آباد داده شد، چند نکته قابل تامل است.
1- گرمای بحران سیاسی پاکستان که تا صبح دیروز 14 اوت خیلی بالا بود، وقتی رو به کاهش گذاشت که نخست وزیر نواز شریف و ژنرال راحیل شریف فرمانده ارتش پاکستان درصبح روز 14 اوت که روز استقلال این کشور بود بعد از رژه استقلال ملی در یک فضای خیلی صمیمی با هم ملاقات کردند و بعد از این ملاقات بود که نواز شریف اجازه ورود به اسلام آباد را داد و بعداز ظهر دیروز هم نواز شریف و هم راحیل شریف عازم کویته شدند و روز استقلال را با حضور در محل اقامت قائد اعظم محمد علی جناح بنیانگزار پاکستان که چندی قبل در حمله تروریستی منهدم و سپس مجددا" تعمیر شده بود، جشن گرفتند و این صمیمیت نخست وزیر، فرمانده ارتش در روزی که معترضان برای برکناری حکومت نواز شریف دست به تظاهرات زده بودند، به همه آن شایعات پایان داد که گفته می شد، ممکن است ارتش ت در برکناری حکومت نواز شریف دخالت کند یا دست به کودتا بزند.
2- نکته دوم اینکه نواز شریف هم که وقتی زمام امور کشور را تازه به دست گرفته بود، ارتش را تهدید کرد و به صراحت گفته بود که دیگر سیاست های کلان کشور، به ویژه در رابطه با کشمیر، هند و افغانستان توسط پارلمان باید اتحاذ شود و همچنین خواستار محاکمه پرویز مشرف به عنوان جنایتکار شده بود که برای ارتش اینگونه سیاست های مستقل دولت اصلا" قابل قبول نیست. بنابراین ارتش با استفاده از خواسته های عمران خان و طاهر القادری حکومت نواز شریف را با یک بحران سیاسی روبرو کرد و در حالی که عمران در وهله فقط خواستار بازشمارش آرای 4 منطقه شده بود وانتخابات را به رسمیت شناخته بود، تحت همین نظام حکومتی نواز شریف 14 ماه در پارلمان ملی نشست و یک حکومت ایالتی درخیبرپشتونخوا را تشکیل داد و طاهر القادری نیز در کانادا داشت زندگی می کرد و به صراحت گفت، تا انقلاب را در کشور نیاورد بر نخواهد گشت که نوازشریف وقتی تهدیدات این دو تن را دید عکس العمل خیلی تندی نشان داد که چند تن از حزب طاهر القادری کشته شدند که عکس العمل تند نواز شریف باعث ضعف و انفعال او باعث اوج گرفتن مخالفت عمران خان و طاهر القادری شد.
در حالی که طاهر القادری در ماه دسامبر 2012 میلادی نیز در سرمای شدید در اعتراض به سیاست های دولت مرکزی در اسلام آباد دست به تحصن زده بود، ولی آصف علی زرداری رئیس جمهور وقت با خنده با او برخورد کرد و اجازه داد سه چهار روز در آن سرما در اسلام آباد تحصن کنند که به خاطر سرمای شدید خودشان و هوا داران شان خسته شده بودند، دنبال یک بهانه بود که چگونه به تحصن خود پایان ببخشد که آصف علی زرداری نیز چند وزیر و چند میانجی را فرستاد در کانتینر که طاهر القادری در آن نشسته بود، مذاکره و توافق شد که انتخابات سال 2013 میلادی شفاف برگزار خواهد شد که هیچ وقت آن توافق عملی نشد. به هر حال نواز شریف این کار را نکرد و باعث به اوج رسیدن بحران شد و این در حقیقت یک فشار از سوی ارتش را پذیرفته است و تحصن و اعتراض عمران خان و طاهر القادری نیز مانند تحصن طاهر القادری در سال 2012 به پایان خواهد رسید. البته این بحران یک حسن داشت که باعث شکسته شدن غروز نواز شریف شد.
3- گفته می شود بین نهضت انصاف و مسلم لیگ نواز شریف هم توافق شده است. براساس آن عمران خان از خواسته خود مبنی بر استعفای نواز شریف عقب نشینی کرده است. متقابلا" نواز شریف نیز به او اجازه داد که هوادارانش را به اسلام آباد بیاورند، ولی به طور مسالمت آمیز و یک توافق خواهد شد که بازشمارش آرا در مناطق مورد نظر عمران خان صورت خواهد گرفت و همچنین اصلاحات در قانون انتخابات ایجاد خواهد شد. ولی باید منتظر ماند و دید که در نهایت چه خواهد شد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.