به نقل از خبرگزاری رویترز، دولت پکن معتقد است، گروههای جدایی طلب در منطقه مسلمان نشین سین کیانگ در پی ایجاد دولت مستقل خود با نام ترکستان شرقی هستند و روابطی با شبه نظایمان در آسیای مرکزی و پاکستان دارند.
پکن ادعا میکند چنین جدایی طلبانی از فیلمهای آموزشی گروههای شبه نظامی خارج از مرزها تاثیرگرفتهاند.
در همین حال، آژانس خبری شینهوا با اشاره به سخنان شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین در تاجیکستان در نشست شانگهای اظهار کرد: کشورهای منطقه باید تلاشهای خود را برای شکست سه نیروی شیطانی تروریسم، افراطی گری و جدایی طلبی متحد کنند.
شی جینپینگ در سخنرانی خود در تاجیکستان با اعلام اینکه "ساختار منطقهای ضد تروریسم" سازمان شانگهای باید تلاشهای خود را برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر بهبود بخشد، گفت: در حال حاضر، ما باید بر مبارزه با افراطیگری مذهبی و تروریسم اینترنتی مبارزه کنیم.
چین، روسیه و چهار کشور آسیایی مرکزی شامل قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان، سازمان همکاری شانگهای را در سال 2001 به عنوان یک بلوک امنیتی منطقهای و جهت مبارزه با تهدیدهای ناشی از افراطیگری و قاچاق مواد مخدر تشکیل دادند.
بسیاری از کارشناسان و گروههای حقوق بشر معتقدند، مسلمانان اویغوری که از نظر اقتصادی به حاشیه رانده شدهاند یکی از مهمترین عاملان خشونتهای نژادی هستند که تاکنون باعث کشته شدن صدها تن در سراسر چین طی یک سال و نیم گذشته شده است.
اویغورها میگویند، فواید ناشی از توسعه و پیشرفت در سین کیانگ به عنوان منطقهای غنی از منابع طبیعی به اکثریت چینی قوم "هان" میرسد؛ اقدامی که موجب خشم اویغورها میشود.