داعش و احتمال انشعاب در صفوف گروه‌های تروریستی

گفته می‌شود که سرزمینی که در اختیار داعش است، بیشتر از مساحت انگلیس است. اما نفوذ داعش بر همین قلمرو محدود نیست. این گروه افراط‌گرای ایدئولوژیک، از آفریقا گرفته تا اجتماع‌ مسلمان در کشورهای اروپایی، حامی و هوادار دارد. جنگجویانش، جوانان مسلمان افراط‌گرای اروپایی‌اند.

در مناطق قبایلی پاکستان چند شاخه‌ای از طالبان پاکستانی، با این گروه بیعت کرده‌اند و از القاعده بریده‌اند. چند روز قبل خبری پخش شد مبنی بر این‌که شاخه‌ای از جنگجویان القاعده در کشور آفریقایی نیجریه، اعلام کرده است که القاعده از راه راست منحرف شده است و این ستیزه‌جویان، حالا زیر پرچم داعش فعالیت خواهند کرد. احتمال آغاز فعالیت داعش در افغانستان نیز می‌رود. مدتی پیش یکی از مدیران ارشد بی‌بی‌سی، سفری به استان بغلان داشت و از زبان یکی از فرماندهان گلبدین حکمتیار گزارش داد که احتمال پیوستن این فرمانده به داعش وجود دارد. جنگ مطبوعاتی بین هواداران افغانی «امارت القاعده» و «خلافت داعش»، از همین حالا شروع شده است. شماری از افراد وفادار به طالبان و امارت، می‌خواهند در نوشته‌هایشان، از داعش مشروعیت‌زدایی کنند و رهبران این گروه را نفوذی‌های غرب معرفی کنند، اما هواداران «خلافت» در نوشته‌هایشان، داعش را سنگری معرفی می‌کنند که از باورهای آنان دفاع می‌کند. این نگرانی وجود دارد که بخشی از افرادی که در حزب آقای حکمتیار قرار دارند، به داعش بپیوندند. احتمال پیوستن یک فرمانده آقای حکمتیار در بغلان به داعش که از سوی بی‌بی‌سی اعلام شد، این احتمال را قوی‌تر کرده است. از سوی دیگر شماری از هواداران حکمتیار، در هفته‌نامه‌ها و جرایدشان، به نحوی از گروه داعش حمایت می‌کنند. این نگرانی وجود دارد که این بخش از حزب حکمتیار دیر یا زود با داعش اعلام بیعت کنند. در صف هواداران القاعده و طالبان در پاکستان نیز به وضوح نگرانی از ظهور داعش دیده می‌شود. ویدئوی اخیر الظواهری که اعلام کرد ملاعمر را زعیمش می‌داند، نشان‌دهنده این نگرانی است. تصور می‌شود که نسل جوان شاخه‌های گوناگون القاعده که رادیکال‌تر از بقیه‌اند، به داعش علاقه‌مند شده‌اند. اعلامیه اخیر طالبان پنچابی نیز در همین راستا قابل ارزیابی است. قبلا تصور می‌شد که طالبان پنجابی به القاعده وفادار هستند.
 پیش از سقوط حاکمیت طالبان در افغانستان، جنگجویان پنجابی، در کشمیر می‌جنگیدند و عضو گروه‌هایی بودند که نیروی نیابتی اطلاعات پاکستان شمرده می‌شدند. اما با آمدن نیروهای ناتو به افغانستان، سقوط امارت طالبان و عقب‌نشینی القاعده از افغانستان به پاکستان، وضعیت به‌گونه‌ای رقم خورد که جنگجویان پنجابی، از القاعده حرف‌شنوی کردند تا از سازمان اطلاعات پاکستان. طالبان پنجابی از همان آغاز شورش طالبان علیه نظام سیاسی جدید در افغانستان، با آنان همکار بوده‌اند. همکاری آنان با طالبان، چیز جدیدی نیست. به‌نظر می‌رسد که اعلامیه اخیر طالبان پنجابی که در آن با ملاعمر تجدید بیعت شده است، با اشاره القاعده متنشر شده باشد. در این اعلامیه اخیر همچنان آمده است که طالبان پنجابی از این به بعد فعالیت جنگی‌شان را در افغانستان افزایش می‌دهند. اعلامیه طالبان پنجابی، ویدئوی اخیر الظواهری و جنگ مطبوعاتی هواداران «امارت» و «خلافت» نشان می‌دهد که احتمال قدرت‌گیری داعش در پاکستان و در میان گروه‌های مسلح مانند طالبان در افغانستان، جنگجویان ازبک، طالبان پنجابی و جنگجویان مربوط به کشورهای آسیای، بسیار جدی است.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.