«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه بنا به دعوت «اسلام کریماف» رئیس جمهور ازبکستان در یک سفر رسمی وارد تاشکند پایتخت ازبکستان شد.
کریماف در فرودگاه بینالمللی تاشکند بطور رسمی از پوتین استقبال کرد.
طبق برنامه پیش بینی میشود در این سفر بخشی از قراردادها و موافقت نامهها در زمینههای مختلف از جمله همکاری بیش از پیش 2 کشور به امضا رسد.
روابط مسکو-تاشکند طی یک دهه اخیر همواره با فراز و نشیبهایی همراه بوده اما به اذعان کارشناسان، تغییر محسوس رویکردهای دولت ازبکستان نسبت به همکاریهای منطقهای و فاصلهگیری از همراهی با کشورهای همسود، روابط این 2 کشور را بیش از هر زمان دیگری با چالش مواجه ساخته است.
28 ژوئن سال 2012 دولت ازبکستان با تسلیم یادداشتی به دبیرخانه سازمان پیمان امنیت جمعی، اعلام کرد که عضویت خود را در این سازمان به حال تعلیق درآورده است.
بدون شک، اولین و مهمترین پیامد تصمیم ازبکستان به خروج از سازمان پیمان امنیت جمعی، بر هم خوردن توازن قوا در منطقه آسیای مرکزی به نفع آمریکا و به ضرر روسیه بود.
در سطحی کلانتر میتوان گفت اولین پیامد منفی این امر به طور مستقیم متوجه روسیه بود زیرا نه تنها حضور بیش از پیش آمریکا در منطقه به ضرر منافع این کشور است، بلکه همچنین اقدام ازبکستان، بار دیگر وجاهت تلاشهای همگرایانه روسیه در فضای سابق شوروی را زیر سؤال برد.
تمامی اینها در شرایطی است که «پوتین»، یکی از اولویتهای سیاست خارجی خود را در دوره جدید، تحقق بخشیدن به همگرایی اوراسیایی به ویژه از راه تشکل اتحادیه اوراسیا اعلام کرده است.
علاوه بر این، در سالهای اخیر ازبکستان روابط خود را در زمینه همکاریهای امنیتی و نظامی با کشورهای غربی افزایش داده است، نمونه دیگر از این همکاریها بازگشایی دفتر ناتو در «تاشکند» پایتخت این کشور، تمدید پایگاه «ترمذ» با آلمانیها از نمونههای دیگر نزدیکی کریماف به آمریکا و همپیمانانش میباشد.