مواضع خطرناک چین در قبال مساله تروریسم

رسانه های خبری هند و جهان، چین در چند سال اخیر نهایت تلاشش را برای حمایت از متحد خود یعنی پاکستان که سرچشمه تروریسم می باشد، به عمل آورده است. پکن بازی خطرناکی را در خصوص امنیت منطقه آغاز نموده که می تواند زندگی نیمی از جمعیت جهان و حتی منافع کوتاه و بلند مدت خود را به خطر اندازد.

برخی از حوادث اخیر و اظهارات صورت گرفته حکایت از کوته بینی مسئولان چینی در قبال امنیت و ثبات منطقه ای دارد. قابل توجه ترین این اتفاقات، تلاش مذبوحانه پکن برای در امان نگاه داشتن تروریست های مستقر در پاکستان است که بسیار نامعقول به نظر می رسد و مورد شاخص آن نیز ممانعت چین در برابر جامعه جهانی در خصوص تحریم سرکرده گروه تروریستی جیش محمد، مسعود اظهر می باشد. اگرچه چین در توجیه چنین اقدامی از سوی خود به مسائل فنی و حقوقی استناد می کند اما واقعیت آن است که این کشور سعی دارد منافع دولت پاکستان که یکی از آن ها تداوم فعالیت مسعود اظهر و گروه منسوب به وی می باشد را حفظ نماید.
مسعود اظهر یک تروریست بین المللی می باشد که در چندین حمله تروریستی در هند داشته است. در واقع همین گروه تروریستی جیش محمد در سوء قصد دوگانه علیه دیکتاتور نظامی پاکستان، ژنرال پرویز مشرف نیز مشارکت داشته است و این حادثه نشان می دهد که جیش محمد گروهی چندان قابل اعتماد و وفاداری نمی باشد و هنگامی که منافع عظیم جهاد در خطر باشد به سرعت تغییر مواضع خواهد داد. مسعود اظهر همچنین دارای ارتباط بسیار نزدیک با طالبان و القاعده است.
چین به خوبی می داند مسعود اظهر که دست پرورده سرویس اطلاعاتی پاکستان است، عامل اساسی ارتش این کشور و مغز متفکر هواپیماربایی در خطوط هوایی هند از کاتماندو در دسامبر 1999 می باشد و در نتیجه مسعود اظهر و چند تروریست دیگر در بند هند، با بیش از 100 مسافر معاوضه شدند. مسعود اظهر از سوی سرویس اطلاعاتی پاکستان  و رهبران طالبان در قندهار افغانستان مورد حمایت بوده و هست. مسعود ، چند ماه پس از رهایی در کنفرانسی مطبوعاتی در کراچی اعلام نمود که سازمانی به نام جیش محمد را تاسیس کرده که فعالیت های خود را در کشمیر آغاز نموده است.
اعلام تاسیس سازمان تروریستی جیش محمد چند ماه پیش از حملات 11 سپتامبر بود. حملاتی که جامعه بین المللی را از یک خواب طولانی مدت در قبال تروریسم بین المللی و ضرورت مبارزه با این پدیده و ظهور القاعده از افغانستان و پاکستان، بیدار کرد. چین نیز مانند بسیاری از کشورها در مواضع خود مبهم عمل نمود ولی النهایه دولت چین هر مدل از تروریسم و استفاده ابزاری از آن برای نیل به مقاصد سیاسی را محکوم نمود و با آن مخالفت کرد. پس از آن، صدای مشابه دیگری از پکن در قبال تروریسم شنیده شد و آن زمانی بود که چین با لحنی قوی تر حملات تروریستی صورت گرفته در داخل از سوی جنبش اسلامی ترکستان شرقی (گروه وابسته به سازمان القاعده که بر اساس اطلاعات موجود دارای پناهگاه های امن در مناطق قبایلی پاکستان و همچنین خاک افغانستان می باشد) را محکوم نمود. در همین راستا بهترین راهبرد برای کشور چین پایان دادن به حمایت از تروریست چند جانبه و غیرقابل اعتمادی نظیر مسعود اظهر می باشد تا از این طریق بتواند از خطرات بالقوه ای که پکن را تهدید می نماید، رهایی یابد.
جیش محمد تنها یک گروه تروریستی نیست که از سوی پاکستان میزبانی و حمایت می شود بلکه ترکیبی از چند گروه تروریستی می باشد که از دولت پاکستان حمایت می نمایند و سیاست گذاران چینی از این موضع غافل می باشند ولی البته به خوبی می دانند که پاکستان نمی تواند برای هیچ کشوری، متحدی قابل اعتماد باشد. پاکستان به سان بیوه ای می ماند که به خواهان های خود دیر یا زود پاسخ مثبت می دهد و اگر پکن احساس نموده است که از دیگر قدرت های جهان برای برقراری ارتباط با پاکستان تیزهوشانه تر عمل نموده، به زودی درخواهد یافت که مرتکب اشتباه بزرگی شده است. پاکستان متحدین خود را بدون آسیب رها نخواهد کرد و با این رویه، چین نیز بایستی انتظار ضررهایی از جانب پاکستان را داشته باشد.
عزم دولت چین برای حمایت از پاکستان و تروریست های بازیچه دست اسلام آباد، پکن را وارد بازی بزرگی می نماید. به نظر حافظه تاریخی چین کمی کوتاه است ولی بایستی به خاطر آورند که این منطقه، گورستان امپراتوری ها می باشد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.